Skip to main content

Pe data de 22 noiembrie, sectorul energetic, împreună cu invitați de seamă din alte domenii – autorități, parlamentari, specialiști din domenii conexe – s-au reunit în cadrul Galei Gaz de România – Împreună pentru viitorul energiei pentru a-și face cunoscute succesele din acest an, dar și pentru o bună coordonare a acțiunilor din perioada următoare.

Evenimentul nostru strânge an de an laolaltă personalități din domeniul energetic și contribuie la țesătura de idei și principii pe care se alcătuiesc acțiunile comune.

Ediția din acest an a subliniat, mai mult decât oricând, puterea coordonării, a țintelor la care contribuie întreaga industrie, cu susținerea autorităților și a opiniei publice. Aceasta pentru că industria noastră se transformă într-un lider al uneia dintre cele mai importante mișcări din economia și societatea românească: tranziția energetică. Obiectivele sunt asumate de către România, dar inițiativele ce conduc la atingerea țintelor sunt ale fiecăruia dintre noi, atât la nivel de companie, cât chiar și la nivel personal sau al nucleului familial.

O tranziție de imagine. Gaz de România devine Viitorul Energiei

Într-o susținere la nivel simbolic a tranziției energetice, am marcat un nou moment din istoria proiectului nostru: Gaz de România se va numi de acum Viitorul Energiei, căpătând și o nouă identitate vizuală. Acest nou concept a fost prezentat în premieră în cadrul Galei, iar distinșii oaspeți din industrie ne-au făcut onoarea de a fi martori la acest moment important.

Viitorul Energiei – noua identitate sub care vom continua să promovăm energia românească, evoluția sa, precum și specialiștii care fac posibil bunul mers al sectorului – a fost creat pornind de la 8 piloni importanți pentru România și viitorul său, prosper și sustenabil.

Cei 8 piloni sunt:

  • Energie geotermală
  • CCS (captarea și stocarea carbonului)
  • Energia nucleară
  • Hidrogenul
  • Energia eoliană offshore
  • Energia solară
  • Biocombustibilii
  • Gazele naturale

Aceștia reprezintă, de fapt, o parte dintre tehnologiile identificate pe care se bazează și tranziția energetică românească și punctele pe care se vor concentra atenția, eforturile și fondurile, din interiorul țării și nu numai. Proiectul Viitorul Energiei va continua să promoveze companiile, inovația, tehnologia și să realizeze un demers de popularizare către publicul larg, pentru ca întreaga societate să acționeze ca un tot pentru o tranziție către mai bine.

Ne mândrim cu reușitele anului 2023

Unul dintre cele mai importante momente ale serii a fost demararea proiectului Neptun Deep, de producție a gazelor naturale în Marea Neagră.

Reprezentantele celor două companii partenere – doamnele Christina Verchere, CEO OMV PETROM, și doamna Diana Lupu, Director General ROMGAZ, Black Sea Ltd s-au aflat împreună pe scena Galei Gaz de România și au subliniat importanța și impactul Neptun Deep asupra României: cu acest proiect, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE.

De asemenea, ca o emblemă pentru transformarea pe care sectorul energetic o cunoaște, doamna Christina Verchere a arătat că OMV Petrom va investi 3,5 mld euro în energie regenerabilă, pe parcursul viitorilor ani.

Doamna Diana Lupu a subliniat, de asemenea, succesul celor 2 companii, amintind atât decizia de investiție din iunie, cât și intrarea în faza de dezvoltare din august 2023, subliniind contribuția autorităților și a echipelor care au făcut posibilă parcurgerea etapelor. De asemenea, a arătat dorința celor 2 companii ca primele gaze să intre în sistemul energetic național în 2027.

În avangarda succeselor din energie. Premii pentru viitor

Alături de parteneri, autorități, specialiști din sectorul energetic și domenii conexe, în cadrul Galei, am sărbătorit schimbul de generații tehnologice în industria energetică, dar și continuitatea unui domeniu de succes în România, cel al gazelor naturale. Astfel, au fost acordate premii – simbol pentru înnoirile ce au început deja. Dorim ca acestea să reprezinte, în fapt, o ștachetă, iar câștigătorii din acest an să înmâneze premiile de anul viitor, ca o perpetuare a mentalității de pionier în tehnologie și de promotor al progresului.

Premiul pentru Energie Geotermală

Primul premiu al serii a fost dedicat Energiei Geotermale și a fost oferit de către domnul Casian Nițulescu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Energiei, Primăriei Municipiului Oradea „pentru utilizarea exemplară a energiei geotermale. La Oradea, a început deja schimbul de generații în tehnologie. Acest municipiu dă resurselor regenerabile locul de cinste pe care-l merită în mixul energetic, pentru confortul și bunăstarea cetățenilor. Oradea este cu adevărat un model de dezvoltare pentru România.” Domnul Florin Birta, Primarul Municipiului Oradea, a primit premiul în numele instituției pe care o conduce și a arătat că, prin investiții de 30 milioane de euro,  15% din energia necesară pentru funcționarea sistemului de termoficare din Oradea provine din apă geotermală. De asemenea, Oradea își binemerită renumele de oraș-model în utilizarea acestui tip de energie prin proiectele în desfășurare: până în 2030, 50% din energia orașului va proveni din energie geotermală.

Premiul pentru Energie Nucleară

Cea de a doua distincție a fost acordată de către domnul Casian Nițulescu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Energiei  și a revenit SN Nuclearelectrica „pentru stabilitatea oferită sistemului energetic național. Nu este ușor să te menții la același nivel de performanță timp de aproape 30 de ani. Nuclearelectrica își demonstrează valoarea zi de zi, prin participarea constantă și sigură la aprovizionarea cu energie a României. Acum, prin investiții și inovație, Nuclearelectrica se pregătește să ne arate din nou că românii au vocație de pionieri în domeniul tehnologiei. ”, după cum s-a arătat în motivarea FPPG. Acest premiu a fost înmânat doamnei Roxana Tompea, Directorul de Investiții Nuclearelectrica, care a arătat că proiectele de investiții desfășurate dau șansa României de a deveni un reper în regiune și contribuie la construirea unui viitor durabil.

Premiul pentru CCS (captarea și stocarea carbonului)

Domnul Florian Grosu, Country Manager XP, a înmânat Premiul pentru CCS, iar câștigătorul a fost CIROM, Patronatul din Industria Cimentului și altor Produse Minerale pentru Construcții din România, pentru perseverența arătată și energia investită în promovarea tehnologiei CCS în România. Captarea și stocarea carbonului sunt esențiale pentru a menține competitivitatea produselor industriale românești. Și pentru a menține fabricile în țară. Este un premiu pentru activitatea de până acum și pentru a încuraja eforturile viitoare, binevenite și valoroase, ale CIROM.” Este interesantă continuitatea de viziune dintre cele 2 entități, XP și CIROM, ambele au în comun eforturi susținute pentru sustenabilitate și reducerea gazelor de efect de seră, un beneficiu pentru sectorul energetic, pentru mediu și pentru industria românească.

Doamna Marinela Drăcea, Directorul Executiv CIROM, a subliniat necesitatea colaborării și a dialogului în interiorul sectorului de energie, dar și cu publicul larg.

Premiul pentru Hidrogen

Doamna Oana Ijdelea, Directorul Departamentului Juridic al Black Sea Oil & Gas a acordat Premiul pentru Hidrogen, unul dintre cei mai importanți piloni ai tranziției energetice din România. Acest Premiu a fost acordat companiei Liberty Steel Galați, „pentru inițiativa de a transforma Galațiul în Green Hydrogen Valley, un impuls și un exemplu oferit tranziției energetice în României. Industria românească are nevoie de hidrogen verde, de aceea apreciem implicarea Liberty Steel Galați, un adevărat motor al economiei durabile în România.”. Domnul Radu Ionescu, Director General Liberty Steel, a reiterat dorința companiei de a face „green steel” („green steel” = „oțel verde”, produs fără emisii de CO₂) la Galați, pentru beneficiul comunității locale și a generațiilor viitoare.

*

Aceste premii au fost acordate pentru patru dintre pilonii ce vor susține viitorul energiei românești. Ceilalți piloni vor fi, cu siguranță, premiați în edițiile viitoare. România are așteptări ridicate privitoare la aceste patru arii, iar sectorul energetic va răspunde cu siguranță, prin proiecte pe care le vom prezenta cu mândrie.

Mulțumim OMV Petrom, ROMGAZ, Black Sea Oil & Gas, XP (care, vă reamintim, a purtat până de curând numele de Expert Petroleum), companii membre ale FPPG care au sponsorizat și susținut organizarea, invitaților care ne-au onorat cu prezența și tuturor celor care au făcut posibilă organizarea acestei Gale.

Credem că energia și căldura cu care am fost înconjurați sunt de bun augur pentru proiectul Viitorul Energiei, adică noua generație a Gaz de România, și sperăm că edițiile viitoare ale Galei noastre vor fi primite cu același entuziasm.

Leave a Reply