Skip to main content

Industria de petrol și gaze este o industrie foarte puternică, iar cifrele o demonstrează cu prisosință. La începutul acestui an, Consilium Policy Advisors Group (CPAG) și FPPG au dat publicității un studiu dedicat impactului pe care acest sector l-a avut în economia românească, în primul semestru al anului 2022, intitulat Contribuția industriei de petrol și gaze la economia României, ediția a 2-a.

În cadrul emisiunii EM360 Talk, Adrian Măniuțiu a discutat cu Laurian Lungu, macroeconimist, fondatorul Consilium Policy Advisors Group, despre rolul acestui studiu.

Contextul realizării acestei analize a fost creșterea economică a industriei, înregistrată în 2022, ce s-a reflectat și în contribuția către statul român:

  • statul român a încasat mai mult.
  • rezultatele îmbunătățite, chiar dacă au fost conjuncturale, au avut impact asupra valorii adăugate brute; creșterea economică a României a fost de 4,8%, iar o parte din aceasta s-a datorat sectorului de petrol și gaze naturale.

Pentru că în economie se vorbește despre cicluri economice, este binevenită cunoașterea tendințelor dintr-o anumită perioadă, misiune îndeplinită de acest studiu. De asemenea, această analiză prezintă punctul de vedere al industriei și reprezintă o bază utilă de dialog cu decidenții, care își pot contura o viziune corectă, având la îndemână un instrument informațional realizat pe baze științifice.

Laurian Lungu a subliniat poziția favorizată a țării noastre, de producător de gaze naturale, în contextul crizei energetice. Și celelalte țări au cunoscut creșterea prețurilor, dar în România,  prin contribuția sectorului de petrol și gaze, redistribuirea veniturilor bugetare ce a susținut plafonarea prețurilor s-a făcut cu mai multă ușurință. Taxele suplimentare plătite de companiile aparținând acestei industrii au susținut, practic, acest efort bugetar.

Vorbind despre perspective, invitatul nostru a precizat că este de așteptat ca, prin exploatările din Marea Neagră și nu numai, acest sector să rămână unul important pentru economia românească mulți ani de aici înainte.

Discuția despre studiu a oferit ocazia altor analize privind fiscalitatea în România, deciziile fiscale și statutul de „contribuabil captiv” al industriei de petrol și gaze. Pentru detalii și concluzii, vă invităm să urmăriți înregistrarea.

Leave a Reply