Skip to main content

Regulamentul privind înmagazinarea gazelor, adoptat de către Parlamentul european în iunie 2022, urmărește să asigure constituirea de stocuri în instalațiile de înmagazinare a gazelor din UE înainte de sezonul de iarnă și că acestea vor putea fi partajate între statele membre într-un spirit de solidaritate. Acesta a fost considerat un pas important în direcția consolidării securității aprovizionării cu energie a Uniunii Europene. Stocul trebuie să fie la minimum 90% din capacitate înainte de începutul perioadei de iarnă. Întrucât capacitățile de înmagazinare a gazelor și situațiile naționale variază foarte mult, statele membre vor putea, în funcție de situație, să îndeplinească parțial obiectivele de înmagazinare prin includerea unor stocuri de gaz natural lichefiat (GNL) sau de combustibili alternativi.

Care este situația în acest an?

Europa

Conform Gas Infrastructure Europe, UE și-a atins obiectivul cu mai mult de 2 luni înainte de termenul limită de 1 noiembrie. Stocarea gazului este esențială pentru securitatea aprovizionării cu energie în Europa, deoarece poate acoperi până la o treime din cererea de gaz a UE în timpul iernii. Datele arată că nivelurile de stocare a gazului au ajuns la 1 025 TWh sau 90,02% din capacitatea de stocare (echivalentul a puțin sub 92 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz natural) pe 19 august.

Financial Intelligence arată că stocurile au crescut timp de 134 de zile, începând cu 31 martie, comparativ cu durata medie a sezonului de reumplere de 209 zile în ultimii 10 ani. De obicei, stocarea atinge vârful în jurul datei de 27 octombrie, dar au existat variaţii considerabile, în funcţie de temperaturile de toamnă şi de preţul gazelor. Din 2011, stocurile de dinainte de iarnă au atins vârful încă de la 9 octombrie (în 2016) sau până la 13 noiembrie (în 2022), conform datelor GIE.

România

Pe 22 august 2024, România avea deja înmagazinate 2,878 miliarde mc de gaze naturale și atinsese un grad de umplere de 90,79%. Țara noastră și-a îndeplinit obiectivul de stocare a gazelor naturale pentru iarna viitoare cu mai mult de 70 de zile înainte de termen, fixat de legislația europeană pentru data de 1 noiembrie 2024. Ministrul Sebastian Burduja declara cu această ocazie: „Ne menținem angajamentul din iarna trecută și pentru iarna ce urmează: românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. România este, ca de fiecare dată, un partener solid pentru Uniunea Europeană. Prin respectarea acestor ținte asumate, țara noastră va juca în continuare rolul de pilon de stabilitate pentru întreg sectorul regional.”

De asemenea, a subliniat ministrul, România poate produce 25 milioane mc zilnic și, în plus, datorită dezvoltării conexiunilor internaționale de gaze, avem acces la alte surse de aprovizionare, precum și la rute mai diverse: „ O altă veste bună este și că, de la 1 octombrie, va începe activitatea și la terminalul GNL de la Alexandroupolis. Această unitatea plutitoare de stocare și regazificare este esențială pentru Coridorul Vertical – o inițiativă românească – prin care se vor putea livra gaze din afara Federației Ruse pentru restul Europei.”

Depogaz, companie deținută 100% de către Romgaz, operează 5 depozite de înmagazinare, cu o capacitate activă totală de circa 2870 mil. m3/ciclu. De asemenea, Depomureș, controlat de Engie, deține un singur depozit, cu capacitate de 300 milioane metri cubi / ciclu.

De ce este importantă stocarea?

Răspunsul este evident: pentru că trebuie să ne pregătim pentru perioadele de iarnă, cu un consum ridicat, determinat de necesitățile de încălzire.

Economica.net arată că, în prezent, centralele termice pe gaz reprezintă principala sursă de încălzire din locuinţele din România, conform unui studiu sociologic din 2024: aproape 58% dintre participanţi folosesc această modalitate de încălzire, în vreme ce alţi peste 16% sunt racordaţi la sistemele de încălzire centralizate, iar 15,6% depind în sezonul rece de sobele cu lemne. Sub 1% dintre respondenţi folosesc pompe de căldură. Deci, România se bazează masiv pentru încălzirea segmentului rezidențial pe gazele naturale, ceea ce face ca depozitarea de gaze naturale să fie o chestiune esențială.

De asemenea, în România, o mare parte din electricitate provine din centrale pe gaze naturale, iar lipsa acestora ar putea afecta alimentarea cu curent electric la nivel național. Conform Strategiei energetice a României 2025 – 2035, în țara noastră, gazele naturale asigură 30% din producția de energie electrică. 84% din această cantitate reprezintă gaze naturale importante, iar 16% sunt produse local.

În UE, 40% din energia consumată din gospodării provine din gaze naturale. La nivelul UE, doar 6,2% din electricitate este produsă din gaze naturale. Deși UE face eforturi pentru creșterea cantității de energie provenite din regenerabile, totuși această tranziție încă nu s-a făcut complet, iar necesitățile de depozitare peste iarnă vor rămâne ridicate.

Deși stocarea s-a realizat dinainte de războiul din Ucraina, obligativitatea stocării la nivel UE arată capacitatea gazelor naturale de a fi un pilon pentru securitatea energetică a Uniunii și nu numai.

UE și-a asumat susținerea Ucrainei, a cărei sistem energetic a fost afectat de război. Comisarul UE pentru Energie Kadri Simson a declarat: „Astăzi am atins obiectivul de a avea 90% din capacitatea de stocare a gazului pentru iarnă – cu mult înainte de termenul limită de 1 noiembrie, pentru al doilea an consecutiv. Acest lucru evidențiază pregătirea UE pentru iarna care urmează, bazată pe munca noastră intensă din ultimii 2,5 ani. Comisia va continua să monitorizeze situația, astfel încât nivelurile de stocare a gazului să rămână suficient de ridicate în lunile următoare și pentru a ne menține atenția asupra îmbunătățirii eficienței energetice și accelerării implementării energiei regenerabile. De asemenea, vreau să profit de această ocazie pentru a evidenția situația mult mai dificilă din Ucraina, unde sectorul energetic este supus unor atacuri grele și constante din partea Rusiei. Europa trebuie să continue să fie alături de Ucraina și să ofere sprijinul necesar sistemului său energetic, astfel încât și populația ucraineană să poată trece în siguranță prin iarna grea care urmează.”

Surse:

Leave a Reply