Din dorința de a stabili cele mai bune practici și de a contribui la pregătirea viitorilor angajați din sectorul energetic, FPPG a inițiat un parteneriat cu Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești. Colaborarea insituțională a debutat pe 15 martie 2018 prin oragnizarea unui workshop-ului intitulat ”Corelearea competențelor dobândite de absolvenții U.P.G. cu nevoile și cerințele angajatorilor”.
Performanța economică a unui stat e susținută de industria de energie, iar dezvoltarea mediului de afaceri este esențialmente necesară. În conturarea profilului economic al statului ținem seamă de capacitatea de inovare a companiilor, mediul concurențial, comportamentul etic al agenților economici, capacitatea de asimilare a noilor tehnologii. Desigur, în egală măsura, o reală importanța îi este atribuită gradului de pregătire al angajaților, alături de capacitatea de a-i atrage și de a-i păstra pe aceștia în câmpul muncii.
Întâlnirea s-a desfășurat la sediul Universității, unde reprezentanții mediului academic și cei ai societăților comerciale care operează în industria de petrol și gaze au prezentat principalele provocări pe care absolevenții facultăților de profil le întâmpină în timpul și îndeosebi după finalizarea programelor de studiu.
Moderatorul discuțiilor a fost dinstinsul prorector al U.P.G. dr. ing. Mihail Minescu, care a punctat concluziile ce relevă nevoia de sporire a comptenețelor digitale în rândul studenților, precum și introducerea de noi simulatoare performante pentru o mai mare aplicabilitatea a aspectelor teoretice predate în cadrul cursurilor.
Workshop-ul s-a bucurat de prezența a peste 20 de companii care, prin intermediul reprezentanților săi, și-au arătat deschis intersul și disponibilitatea de a contribui la principalul scop al proiectului – adaptarea programei școlare pentru specializările inginerești din cadrul U.P.G. cu actualele cerințe din piață.
Prorector U.P.G Prof.dr.ing Mihail Minescu
Asistăm împreună la cea de a patra Revoluție Industrială unde competențele digitale trebuie să fie din ce în ce mai avansate, unde pregătirea unui inginer astăzi e mai dificilă decât în etapele anterioare. Vă propunem să rămânem în legătură și să canalizăm pe domenii de competență, pe parte de societăți comerciale care au spre exemplu domeniu de activitate prelucrare sau automatizări electronică, pentru parte de procese chimice și petrochimice și să aprofundăm mai bine subiectul astfel încât să găsim acele formule de îmbunătățire a planului de învățământ și rezultatul să fie îmbunătățirea calității absolvenților noștri.
Universitaea Petrol-Gaze a făcut un parteneriat cu Federația Patronală Petrol și Gaze la care sunt afiliate foarte mute societăți comerciale care lucrază în domeniul petrol și gaze, și împreună ne-am propus să facem mai multe lucuri. Nu este singura acțiune pe care o facem împreună, vor urma și altele născute în urma ideilor pe care le avem noi și dumneavostră.
Magda Ioniță – Rafinăria Petrobrazi
Nu este sufiecient ca un student să cunoască doar partea de tehnologii de rafinare, deoarece rafinăria înseamnă tehnologii de rafinare, părți energetice, automatizare și control, partea de stocare logistică, deci cumva trebuie să aibă și imaginea integrată a acestor lucruri de bază.
Victor Gurgu – Transgaz
Aș dori să ne concentrăm și pe anumite zone care au un deficit de exemplu sisteme de măsură, măsurarea fluidelor în conducte în transport – lispă de personal în acestă zonă și nici măcar nu știm de unde să ne luăm profesioniștii.
Sergiu Brașoveanu – Sand Hill Petroleum
Suntem în cautare de noi colaborări și vrem să facem investiții în diferite domenii, precum și preluarea studenților în practică
Cazan Gheorghe – Hofang Engineering
Trebuie să ne remotivăm tinerii adică să găsim instrumente care să-i atragă pentru jobul nostru. Trebuie să venim cu proiecte pe termen scurt.