Skip to main content

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) lansează cel mai comprehensiv studiu privind dinamica pieței de gaze naturale autohtone: Piața Gazelor Naturale din România. Cum garantăm securitatea și competitivitatea sectorului.

Lansarea raportului are loc în cadrul conferinței România Durabilă: Piața gazelor naturale – predictibilitate, concurență și liberalizare desfașurată in Aula Magna – Academia de Studii Economice, București.

Raportul intitulat Piața Gazelor Naturale din România. Cum garantăm securitatea și competitivitatea sectorului definește și argumentează motivele care împiedică dezvoltarea unei piețe liberalizate, echitabile și echilibrate. Echipa de consultanță Emerton, una companiile de top la nivelul UE cu sediul principal la Paris, alături cu FPPG susțin un pachet de măsuri ce necesită implementare simultană într-un orizont de timp suficient de scurt, acesta din urmă fiind prezentat în timpul conferinței. Planul de acțiuni elaborat de către specialiștii Emerton, cu participarea directă a celor mai reprezentative companii din sectorul energetic, își propune să răspundă nevoii stringente de protejare a consumatorilor vulnerabili de energie.

”Lipsa unei protecții adecvate a consumatorilor vulnerabili limitează acceptabilitatea politică de a lega tarifele pentru clienți casnici de prețurile de pe piața angro a gazelor naturale, ceea ce perpetuează nevoia de tarife netransparente și artificial reglementate, care reduc atractivitatea pieței cu amănuntul pentru noi jucători”, afirmă Sebastien Zimmer, Partener Emerton și principalul autor al studiului.

Planul de acţiuni descris în cadrul conferinței organizate de România Durabilă în parteneriat cu ASPES (Asociația pentru Studii și Prognoze Economice și Sociale), ASE (Academia de Studii Economice, București), sub patronajul Federației Patronale Petrol si Gaze, are drept obiective: întărirea securității aprovizionării cu gaze naturale, reducerea expunerii la importuri și garantarea competitivității și accesibilității gazelor naturale pe termen lung în România.

”Susținem accesibilitatea gazului natural pentru consumatorii finali români. Acest lucru este posibil prin creșterea concurenței pe piață cu amănuntul a clienților casnici, precum și adapatarea nivelului de protecție acordat acelor consumatori vulnerabili. În continuare, reiterăm nevoia de a încuraja investițiile în sectorul upstream din România. Odată ce vom reuși să îmbunătățim interconexiunile României cu piața de gaze naturale din Uniunea Europeană, dependența de cantitățile de gaze naturale transportate prin Ucraina va fi diminuată considerabil. Continuarea lucrărilor la conducta BRUA, cu cele două faze ale sale, va însemna îndeplinirea acestui angajament și va spori interconexiunile între piața românească și europeană a gazelor naturale. Pentru luarea acelei decizii finale de investiții în ceea ce privește gazele naturale din Marea Neagră, atunci este nevoie de predictibilitatea cadrului de reglementare, liberalizarea pieței, interconexiunile și stabilitatea fiscal. Prin descoperirile recente de gaze, România are o oportunitate pe care puține state o au: de a-și asigura independența energetică și de a avea acces la surse de energie curate, versatile si sustenabilă ”, este de părere dl Franck Neel, președinte FPPG.

Ministrul Energiei, Anton Anton, apreciază că, în momentul de față, harta gazelor naturale, la nivel european, este în plin proces de reorganizare grație descoperilor din Marea Mediterană și cele din Marea Neagră. Potrivit domniei sale, recentele descoperiri, precum cele din Marea Neagră și cea de la Caragele, ne determină să afirmăm că România devine un pol și un pod energetic regional important.

Leave a Reply