Viitorul Energiei este un proiect ce are misiunea de a educa publicul cu privire la noile tehnologii ale tranziției energetice, prin intermediul platformei viitorulenergiei.ro și a canalelor social media.
- Viitorul Energiei
- Gala Viitorul Energiei
- RIGC
- Viitorul Energiei. Viitorul Tău.
- Pactul pentru educație
- Pactul pentru muncă
- Noua Economie
- Fonduri Europene
O componentă importantă a acestui proiect este reprezentat de evenimentele dedicate dialogului dintre guvernanți, reprezentanți ai mediului privat, juriști etc. privitor în special la schimbările legislative necesare pentru dezvoltarea noilor tehnologii.
Aceste întâlniri se desfășoară cu ușile închise, dar sunt urmate de redactarea unor documente de politici de către specialiștii FPE, ce sunt aduse la cunoștința publicului prin intermediul canalelor noastre.
Acest eveniment anual aduce laolaltă reprezentanții sectorului energetic și marchează principalele reușite ale momentului, prin distincții oferite companiilor și personalităților din domeniu.
Eveniment se bucură de prezența numeroasă a celor care doresc să savureze deopotrivă succesele și momentele de sărbătoare, celebrând parteneriatele și valorile comune.
Romanian International Gas Conference este unul dintre cele mai importante evenimente ale sectorului energetic din România și din regiune.
Conferința se desfășoară timp de 2 zile, iar panelurile cuprind vorbitori de cel mai înalt rang: miniștri ai unor țări europene, specialiști în domeniul energiei, reprezentanți de top ai UE.
Ca o confirmare a excelentei evoluții și a relevanței acestui eveniment, cele mai recente ediții s-au bucurat de înaltul patronaj al Ministerului Energiei.
Valorile se transmit prin puterea exemplului, de aceea considerăm că este necesar ca tinerii să aibă cât mai des contact cu personalități din sectorul energetic.
Prin proiectul Viitorul Energiei. Viitorul Tău, contribuim la schimbul de generații și la accesul tinerilor la cele mai bune modele de dezvoltare în carieră, precum și la informații „din interior”, care să-i inspire și să-i ghideze.
Acordul de parteneriat „Pactul pentru Educaţie Antreprenorială” a fost semnat în 2019 împreună cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
Obiectivul acestui parteneriat este să contribuie la dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, prin modalități noi și creative de predare și învățare.
Pactul pentru Muncă, realizat alături de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin, are misiunea de a găsi soluții pentru diminuarea deficitului forței de muncă.
Acțiunile derivate din această inițiativă reprezintă un punct de plecare pentru îmbunătățirea legislației și negocierea cu decidenții guvernamentali, cu scopul de a atenua problemele de personal cu care se confruntă atât marile companii, cât și IMM-urile.
Ne propunem să informăm publicul despre schimbările din sectorul energetic, despre impactul acestora asupra fiecăruia dintre noi, despre tendințele la nivel global care, de asemenea, își pot pune amprenta asupra viitorului.
Prin seria de emisiuni Noua Economie, aducem în fața românilor specialiști din domeniul energetic și din arii conexe, care să ne ajute să ne pregătim, informați, pentru noile realități.
Federația Patronală a Energiei (FPE) susține și implementează proiecte cu finanțare europeană pentru a contribui la dezvoltarea durabilă și competitivitatea industriei energetice din România, aliniindu-se astfel cu obiectivele europene în materie de digitalizare și dialog social.
#ITforENERGY
Îmbunătățirea nivelului de cunoștințe în domeniul IT pentru angajații IMM din sectorul energetic, cod SMIS 142732
Proiectul #ITforENERGY – Îmbunătățirea nivelului de cunoștințe în domeniul IT pentru angajații IMM din sectorul energetic, cod SMIS 142732 a fost implementat de Federația Patronală Petrol și Gaze în parteneriat cu Patronatul Femeilor Antreprenor între 15 septembrie 2022 și 31 decembrie 2023.
Cofinanțat prin Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, proiectul a vizat creșterea abilităților IT pentru 320 de angajați din cel puțin 32 de IMM-uri situate în regiunile mai puțin dezvoltate ale României.
Impact
- 12 serii de curs organizate în 14 județe
- Peste 40 de companii recrutate
- 36 de strategii de digitalizare elaborate și implementate
- Peste 1000 de persoane și 400 de reprezentanți ai IMM-urilor au fost informati în cadrul a 4 Conferințe organizate la nivel national
- 7 workshopuri organizate la nivel național
#TOGETHERforENERGY
Uniți pentru dialog social – Îmbunătățirea dialogului social la toate nivelurile prin capacitarea partenerilor sociali din sectorul energetic, cod proiect 304960
Federatia Patronala Petrol Si Gaze, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Sindicatul Naţional Petrom implementează proiectul #TOGETHERforENERGY – Uniți pentru dialog social – Îmbunătățirea dialogului social la toate nivelurile prin capacitarea partenerilor sociali din sectorul energetic, cod proiect 304960.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European+ și se desfășoară în perioada 01.04.2024 – 31.03.2026.
Acest proiect este esențial pentru consolidarea dialogului social și a parteneriatelor pentru ocupare și formare în sectorul energetic. Prin activități integrate, proiectul urmărește să anticipeze și să răspundă nevoilor de competențe, oferind asistență promptă și specializată și sprijinind corelarea cererii și ofertei pe piața muncii. Grupul țintă include 50 de lideri și membri ai organizațiilor sindicale și patronale, precum și parteneri de dialog social la nivel național din sectorul de petrol și gaze.
Principalele activități previzionate în cadrul proiectului:
-
Activitatea A.2 – Acțiuni pentru îmbunătățirea capacității partenerilor sociali:
elaborarea unei analize SWOT, dotarea unui partener social cu echipamente relevante, afilierea la Eurogas, sprijinirea a două organizații în vederea consolidării dialogului social și recrutarea a 50 de lideri sindicali.
-
Activitatea A.4 – Acțiuni de formare pentru îmbunătățirea dialogului social:
tipărirea a 100 de suporturi de curs, formarea a minim 50 de persoane, organizarea a 10 serii de curs și două academii pentru lideri sindicali.
-
Activitatea A.2 – Acțiuni pentru îmbunătățirea capacității partenerilor sociali:
elaborarea unei analize SWOT, dotarea unui partener social cu echipamente relevante, afilierea la Eurogas, sprijinirea a două organizații în vederea consolidării dialogului social și recrutarea a 50 de lideri sindicali.
-
Activitatea A.5 – Măsuri suplimentare pentru capacitarea partenerilor sociali:
campanii de informare și conștientizare, spoturi video, organizarea de dezbateri online și inițierea unui acord sectorial pe tematica de sustenabilitate.
Proiectul aduce numeroase beneficii sectorului energetic. Un dialog social eficient contribuie la crearea unui mediu de lucru mai sigur și echitabil. De asemenea, promovează inițiativele de inovare și sustenabilitate, facilitând tranziția către surse de energie mai curate și eficiente. Prin capacitarea partenerilor sociali, aceștia devin mai bine informați și pregătiți să facă față provocărilor și oportunităților din sectorul energetic, ceea ce conduce la decizii mai bine fundamentate și la o adaptare eficientă la noile condiții de piață și reglementări.
În concluzie, implementarea proiectului „#TOGETHERforENERGY” de către FPPG și Sindicatul Național Petrom contribuie semnificativ la îmbunătățirea dialogului social și la consolidarea capacității de adaptare a sectorului energetic, având ca rezultat final sporirea competitivității și sustenabilității acestuia pe termen lung.
Îmbunătățirea cooperării între partenerii sociali contribuie la stabilitatea pe termen lung a sectorului, și asigură un mediu de lucru mai sigur și mai echitabil.
Prin aceste inițiative, FPE își propune să sprijine atât transformarea digitală a sectorului energetic, cât și îmbunătățirea dialogului social, contribuind astfel la crearea unui mediu de afaceri mai stabil și mai competitiv, aliniat cu standardele și cerințele europene.