Skip to main content

Pe data de 11 noiembrie, a avut loc lansarea volumului „Impactul războiului din Ucraina asupra sectorului energetic din România și Europa”, scris de către Dumitru Chisăliță. Lucrarea a apărut la Editura Didactică și Pedagogică, în colecția Academica, iar apariția sa a fost susținută de către FPPG Federația Patronală Petrol și Gaze.

Realizarea acestui volum reprezintă „un gest de curaj”, după cum l-a caracterizat Daniel Apostol, Directorul General al FPPG, deoarece vorbește despre un eveniment încă în desfășurare. De asemenea, este un act de curaj din punctul de vedere al diferențierilor, necesare, pe care le realizează: de exemplu cea între „independență energetică„ și „stabilitate energetică”, în contextul unui sector energetic cu perspective ce alternează între a transforma România în hub energetic și între a se menține în zona subzistenței.

„Impactul războiului din Ucraina asupra sectorului energetic din România și Europa” este o lucrare instructivă, un „handbook”, așa cum l-a numit Marius Petrescu, expert în trading, util pentru înțelegerea momentului, căci această „criză nu ar trebui irosită”, ci ar trebui folosită pentru a pregăti mai bine viitorul.

Dumitru Chisăliță este un reputat specialist în domeniul energetic din România, Președinte al Asociației Energia Inteligentă, cadru didactic la Universitatea Transilvania din Brașov, cu activitate în mai multe companii private și Ministerul Energiei, având cu o înțelegere multidimensională a sectorului energetic.

Lucrarea „Impactul războiului din Ucraina asupra sectorului energetic din România și Europa” este volumul cu numărul 49! al lui Dumitru Chisăliță, un număr demn de toată admirația, mai ales că cea mai mare parte dintre lucrări sunt dedicate energiei.

Acest volum face parte din secțiunea dedicată Energiei din colecția Academica, ce se transformă într-o „agora a energiei”, prin fervoarea cu care specialiști români în acest domeniu se dedică scrisului, după cum a arătat Claudiu Săftoiu, Directorul Editurii Didactice și Pedagogice.

Lucrarea atinge mai multe subiecte de interes pentru această perioadă: o schiță a impactului european al războiului, obsesia dependenței de Rusia, tranziția energetică și metodele prin care putem salva România de importurile rusești, reprezentând o perspectivă valoroasă, elaborată de un specialist, utilă pentru o bună navigare printre tendințele actuale din sectorul energiei la nivel național și european.

Leave a Reply