Skip to main content

Evenimentul Forumul „Carieră în îndustria energetică”, organizat împreună cu Asociația Inginerilor Energeticieni și Electricieni, ajuns la a 14-a ediție, are loc în perioada 8 -14 mai 2023, în cadrul Facultății de Energetică, parte a Universității Politehnica București. Acest eveniment oferă posibilitatea interacțiunii între studenți și companii, prin prezentări, vizite tehnice și workshop-uri. De asemenea, ediția din acest an cuprinde lansarea primului Centru de Explorare a Energiei din Europa, ce conține și simulatorul reactorului nuclear de mici dimensiuni NuScale.

În cadrul evenimentului, tinerii află detalii despre domeniul energetic- actualitatea acestuia, perspectivele de evoluție, zonele ce cunosc o lipsă de specialiști -, iar companiile își pot prezenta oferta și pot atrage tineri specialiști. Astfel, inserarea în câmpul muncii a tinerilor se va putea realiza cu mai multă ușurință, spre beneficiul companiilor interesate și dezvoltarea domeniului energetic.

Acest eveniment este una dintre formele pe care o ia implicarea mediului privat în susținerea educației românești. După cum au subliniat distinșii vorbitori, companiile sunt alături de Facultatea de Energetică și de Universitatea Politehnica București și prin dezvoltarea laboratoarelor sau prin susținerea conferințelor și a altor evenimente științifice.

Domnul Horia Necula, Prorector al Universității Politehnica București, subliniază faptul că tranziția energetică este un concept ce a marcat industria o perioadă îndelungată, acum devenind mai pregnant decât oricând. Domnia sa a oferit câteva cifre la nivel mondial, privitor la tendințele momentului: 84% din energia produsă la nivel mondial provine din petrol, gaze și cărbune, iar 97% din combustibili provin din petrol. La nivel global, reducerea utilizării combustibililor convenționali este de doar 2-3 procente. În Europa, lucrurile sunt diferite, dar la costuri foarte ridicate. Consumul de energie electrică este semnificativ, spre exemplu doar sistemul de cloud-uri consumă dublu față de consumul înregistrat de o țară foarte dezvoltată, cum este Japonia. Centrele de date consumă echivalentul a 10 milioane de mașini electrice. Acoperirea acestui necesar extraordinar  este o provocare adresată mai ales domeniului energetic. Pașii sunt marcanți, cer implicarea a tot mai mulți specialiști, de aceea este necesară interacțiunea continuă dintre studenți și mediul economic, pentru a asigura continuitatea acestui domeniu.

Doamna Diana Robescu, Decan al Facultății de energetică, și-a exprimat încrederea în generația actuală de studenți, ce se îndreaptă către o carieră într-unul dintre cele mai importante domenii ale momentului.  Alegerea lor este una bună, deoarece acest sector este mereu „în proces de construire a ceva nou”. Ingineria energetică este importantă pentru toate domeniile de activitate, civilizația însăși, după cum spunea doamna Decan, având nevoie de energie pentru a se dezvolta mai departe.

Parteneriatul dintre mediul privat și Facultatea de Energetică a fost subliniat de către Domnia sa, prilej de a mulțumi companiilor pentru implicarea în dezvoltarea și dotarea laboratoarelor, în organizarea evenimentelor științifice și în dezvoltarea curriculei.

Domnul Cătălin Niță, Director Executiv FPPG, a adresat un îndemn studenților de a urma cu perseverență traseul de dezvoltare profesională în energie, cu implicare, folosind resursele pe care Universitatea le pune la dispoziție și adresând întrebări și companiilor. Domnia sa a subliniat că tinerii energeticieni se află „la locul potrivit, în momentul potrivit”, deoarece domeniul energiei trece printr-o tranziție și reprezintă o zonă plină de dinamism și de oportunități. Aceasta pentru că, de acum înainte, totul se va baza pe energie electrică, din cele mai variate surse, gaz, petrol, aer, geotermal etc.

Oamenii inovează și găsesc noi și noi surse de energie și duc, prin aceasta, mai departe domeniul energiei, din care și FPPG face parte. Dar, a subliniat domnul Cătălin Niță, deși în companiile membre FPPG activează 100.000 de angajați, ă numărul este insuficient. Citândul-l pe domnul Necula, a arătat că România produce cu 35% mai puțini ingineri decât are nevoie. De aceea, și în rândul companiilor FPPG se simte nevoia forței proaspete de muncă.

În încheiere, domnul Cătălin Niță le-a amintit studenților că industria energiei este capabilă să ofere recompensa financiară pe măsura pregătirii și chiar mai mult de atât:  „Următorii 30 de ani sunt ai voștri și o să aveți oportunitatea de face ce vă place.”

Leave a Reply