Crăciunul 2021 va fi unul mai bun pentru 150 de familii și bătrâni singuri care locuiesc în zone izolate din munții Apuseni. Pe la ei au ajuns, într-un maraton de dimineață până la lăsarea întunericului, peste 100 de voluntari, în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Campaniei Umanitare de Crăciun organizate de CERT Transilvania, alături de care s-a aflat și Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG).
Împărțite în echipe, 65 de mașini de teren încărcate cu 5 tone de produse alimentare și non-alimentare au străbătut sute de kilometri prin zonele izolate ale Apusenilor – Muntele Rece, Măguri, Mărișel și Măguri Răcătău.
Voluntarii le-au dăruit 150 pachete cu alimente neperisabile a câte 25 kg fiecare, legume, cozonaci, pâine și 130 pachete de Moș Crăciun pentru copii, cu rechizite, jucării și dulciuri. În pachetele împărțite s-au mai aflat produse de igienă, îmbrăcăminte, becuri eficiente, baterii și medicamente.
Campania Umanitară de Crăciun organizată, deja, de 13 ani, de CERT Transilvania s-a transformat într-un eveniment foarte așteptat. Nu doar de familiile nevoiașe din inima munților la care ajung ajutoarele, ci și de către voluntarii care abia așteaptă reîntâlnirea cu ei.
Zăpada viscolită și traseele dificile s-au transformat în bucurie și speranță pentru voluntari, de îndată ce ajungeau la cei nevoiași.
În urma campaniei din această iarnă din zona Comunei Mărișel, FPPG, în calitate de partener al CERT Transilvania, va facilita accesul la energie electrică prin instalarea unor panouri fotovoltaice pentru trei case aflate în zone izolate din munții Apuseni. Beneficiarii sunt până în acest moment doi oameni în vârstă, care trăiesc singuri și pentru care un consum de 3 kW este relativ suficient pentru nevoile casnice, iar cel de-al treilea urmează să fie identificat.
Domnul Hristea Avram este unul dintre ei, iar acesta locuiește la periferia comunei Măguri Răcătău, izolat la aproximativ 5 km de aceasta, și, deși este afectat de o formă destul de severă de surdo-mutism, are grijă cu mândrie de gospodăria sa și este pasionat de citit. Are doar câteva cărți vechi pe care le prețuiește nespus și în lipsa electricității din zona unde locuiește, profită de fiecare moment cu lumină naturală pentru a se bucura de pământul lui strămoșesc.
A doua persoană este doamna Rucan Rozalia, care are în teorie acces la electricitate, dar nu are resursele necesare pentru plata facturilor.
Panourile fotovoltaice instalate, cablurile, conectorii, invertorii, bateriile și toate celelalte componente ale investiției de 75.000 lei vor putea schimba viața acestor două persoane, precum și celei de-a treia care urmează să fie identificată pe baza nevoilor stringente.
Mai mult, vor fi folosite pentru construirea și echiparea unei băi pentru gospodăria domnului Martiniuc, care își crește singur cei trei copii în Măguri Răcătău. Anterior, aceștia au beneficiat și de instalarea unor geamuri și uși termopan, printr-un proiect finanțat de OMV Petrom.
Așadar, FPPG a rămas alături de CERT Transilvania și în 2021, reușind astfel să aducem alinare de sărbători acestor oameni nevoiași.
„Am dorit să le oferim puțină bucurie de sărbători și încrederea ca le vom rămâne alături, iar la finalul zilei, ei sunt cei care ne-au dăruit bunătate și energie pentru sărbători cu adevărat fericite”, a transmis CERT Transilvania.