Skip to main content

În ziua de 4 noiembrie 2019, la Banca Naţională a României, Sala Mitiţă Constantinescu, a avut loc conferinţa „Modelul economic româ­nesc: România-orizont 2040; rolul resurselor naturale”, organizată de România Durabilă şi Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES), moderator fiind Adrian Măniuţiu, jurnalist economic EM 360.

Au participat specialişti în dome­niu, oficiali ai autorităţilor publice centrale, manageri de companii de top.

Tematica s-a referit la perspecti­vele gazelor naturale în România şi valorificarea lor superioară; rolul ma­jor al gazelor naturale în dezvoltarea economiei; fiscalitatea în sectorul ga­zelor; siguranţa şi securitatea aprovi­zionării consumatorilor români.

Din dezbaterile conferinţei s-au re­ţinut următoarele:

Prin valorificarea resurselor natu­rale, România are şanse reale pentru dezvoltarea economică, într-un con­text complex, în care specialişti în domeniu, consultanţi s-au implicat în realizarea unor studii. În contextul nevoii de stabilitate, predictibilitate, 20 de ani, până în 2040, nu este o pe­rioadă lungă.

România are cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, situându-se pe locul al trei­lea în Uniunea Europeană, putând deveni un hub regional în acest dome­niu, când există un declin de gaze na­turale în Europa. Resursele onshore de mare adâncime şi cele offshore din Marea Neagră pot asigura securitatea energetică în regiune şi poate deveni mai atractivă pentru investiţii, ceea ce va crea un impact în ansamblul economiei, prin crearea de locuri de muncă, contribuţii la bugetul de stat şi facilitează oportunităţi de afaceri pentru alte industrii. Pentru dezvolta­rea sectorului energetic avem nevoie de reglementări şi un cadru legislativ stabil şi predictibil.

Leave a Reply