Skip to main content

Potrivit Consiliului Mondial al Energiei, noțiunea de energie sustenabilă se traduce prin trei elemente principale: securitate energetică, echitate energetică și mediu sustenabil. Prin armonizarea acestor trei elemente (Energy Trilemma) se fundamentează baza prosperității și competitivității la nivelul fiecărei țări.

Raportul prezentat de Consiliul Mondial al Energiei își propune să avanseze dialogul în următoarele privințe:

  • Furnizarea de perspective asupra tuturor sectoarelor de energie electrică aflate în evoluție pentru a identifica zonele de convergență, divergență și totodată oferirea unor lecții practice pentru decidenții politici.
  • Înțelegere a secorului energetic atât la nivel global, cât și regional aflat în diferite stadii de dezvoltare în ceea ce privește infrastructura.
  • Analiza problemelor din perspectiva gestionării performanței energetice la nivel național ținând cont de cele trei premise de dezvoltare sustenabilă a sectorului energetic.

În prezent, industria de energie se află într-un amplu proces de transformare, iar tendințele nou conturate fac apel către, decarbonizare, digitalizare și descentralizare a sectorului.

Indicele reprezintă modul de cuantificarea a celor trei premise energetice (Energy Trilemma), iar fiecare țară a primit un anumit scor. Aflăm astfel, potrivit raportului, cum anume se prezintă nu mai puțin de 125 de țări în ceea ce privește abilitatea de a furniza un sistem energetic sigur, accesibil și sustenabil și reținem faptul că România ocupă poziția număr 25 în acest clasament.

POZIŢIETOP SECURITATE ENERGETICĂTOP MEDIU SUSTENABILTOP ECHITATE ENERGETICĂ
1.DanemarcaFilipineLuxembourg
2.SloveniaIrlandaQatar
3.FinlandaElveţiaOlanda
4.CanadaDanemarcaElveţia
5.LetoniaSuediaBahrain
6.VenezuelaFranţaKuweit
7.RomâniaCosta RicaCehia
8.SUANorvegiaAustria
9.SuediaUKOman
10.OlandaUrugauyIrlanda

Leave a Reply