Skip to main content

Deși tranziția energetică pare a fi ceva revoluționar, de fapt, reprezintă o îmbinare echilibrată între nou și vechi, între tehnologii novatoare (sau utilizate la scară mai redusă) și tehnologii clasicele, ce presupun extragerea și prelucrarea hidrocarburilor sau a cărbunelui.

În prezent, considerăm că este necesar să urmărim 2 tendințe în sectorul energetic: creșterea cantității de energie produsă în România, precum și diversificarea tehnologiilor.  Institutul Național de Statistică, citat de cursdeguvernare.ro arată că anul 2024 a fost unul plin de provocări: condițiile meteo au determinat la scăderea cantității de hidroenergie produsă, au existat întreruperi neprevăzute la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă; în plus, temperaturile ridicate pe un interval relativ extins au condus la creșterea cererii de energie. Aceste situații au condus la nevoia de a importa energie, la prețuri ridicate. În aceste situații, considerăm că este necesar ca toți cei implicați în sectorul energetic, decidenți politici, companii, specialiști din energie, să colaboreze pentru dezvoltarea unor noi surse de producție.

Este foarte important ca țara noastră să aibă:

  • Energie produsă local. În contextul geopolitic încă plin de frământări, producția locală este cea mai sigură. Independența energetică reprezintă un țel în care sectorul energetic crede deplin. De fapt, fiecare român, prin susținerea pentru noile tehnologii, poate contribui la îndeplinirea acestuia.
  • Energie ieftină și accesibilă din punct de vedere fizic, care să permită un acces echitabil pentru întreaga populație. Sursele regenerabile pot reprezenta o soluție pentru atingerea unor prețuri mai reduse. De asemenea, este importantă menținerea și crearea infrastructurii pentru tehnologiile clasice, cum sunt gazele naturale.
  • Sector energetic competitiv. Nu doar industria are nevoie să-și păstreze competitivitatea, ci și domeniul energetic. Printre factorii care influențează competitivitatea, recunoscuți de Comisia Europeană, se numără prețul ridicat al anumitor tipuri de energie, aprovizionarea deficitară cu anumite materii prime, perturbarea lanțului de distribuție și lipsa competențelor profesionale ale angajaților.

România. Țară bogată, mix energetic solid

România este una dintre țările care se bucură de un mix energetic diversificat, ce cuprinde deja o cantitate mare de energie regenerabilă (în special hidroenergie), dar și solar, eolian. De asemenea, suntem în plină dezvoltare a energiei nucleare, deja prezentă în țară. Resursele bogate ale țării fac ca o parte din producția de energie să se bazeze pe combustibili convenționali – gaze naturale, dar și petrol și cărbune.

Românii trebuie să fie conștienți că existența acestei diversități este un atu în sine, pe care trebuie să-l menținem. De asemenea, funcționarea unităților ce produc energie cu combustibil clasic, atât timp cât obiectivele climatice o permit, înseamnă:

  • Aprovizionare sigură cu energie, până la maturizarea unor tehnologii din zona regenerabilelor;
  • Continuitatea locurilor de muncă și un răgaz pentru a pregăti personalul pentru viitoarea activitate în zona noilor tehnologii;
  • De multe ori, energie la prețuri accesibile, până la crearea unor piețe pentru noi combustibili care să le permită acestora atingerea unor prețuri competitive.

Un alt concept important pentru tranziție și pentru România este „neutralitatea tehnologică”, adică utilizarea unor tehnologii variate de producție a energie și de susținere a decarbonizării, pentru a testa pe viu, în piață, nu pe modele teoretice, eficiența și atractivitatea acestora.

Companiile din sectorul de petrol și gaze își pregătesc azi tehnologiile verzi de mâine

În ultimii ani, companiile din sectorul de petrol și gaze, din toate cele 3 segmente – downstream, upstream și midstream – arată o deschidere tot mai mare către noi tehnologii de producție a energiei cu emisii de dioxid de carbon. Această transformare este motivată de necesitatea de a-și scădea amprenta de carbon totală a activității, dar și de dorința de adaptare la condițiile noi ale pieții, ce solicită energie curată.

În ultimul timp, putem observa tot mai multe proiecte „verzi” desfășurate de companiile membre ale Federației Patronale Petrol și Gaze. Enumerăm și descriem pe scurt doar câteva dintre acestea:

BIOMETAN

BSOG Energy (Black Sea Oil & Gas) și DN AGRAR Group au semnat în octombrie 2024 un acord pentru cel mai mare proiect de producție de biometan din România, cu o capacitate de până la 15 MW și o investiție estimată la peste 30 de milioane de euro. Proiectul, care va necesită doi ani pentru implementare, implică utilizarea gunoiului de grajd de la DN AGRAR, cea mai mare fermă integrată din România, ca materie primă pentru producția de biometan. Aceasta va fi asigurată printr-un contract pe termen lung între cele două companii, asigurând continuitatea proiectului. Proiectul ar putea fi extins ulterior la o capacitate de peste 20 MW, cu materie primă suplimentară.

HIDRO

OMV Petrom investește în numeroase tipuri de energie regenerabilă, inclusiv hidroenergie:  în cadrul unei tranzacții cu Grupul Renovatio, OMV Petrom a achiziționat active de producție de energie din surse regenerabile; 2 MW hidro și 16 MW eolian. De asemenea, OMV Petrom a achiziționat la începutul anului 2024 de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești. Aceasta deține proiecte de energie din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ  1.000 MW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic.

GAZELE NATURALE – COMBUSTIBIL DE TRANZIȚIE

ROMGAZ a achiziționat în 2013 Centrala Termoelectrică Iernut. Această centrală are o putere instalată de 800 MW, având în componență „6 grupuri energetice: 4 grupuri de câte 100 MW de fabricație cehoslovacă și 2 grupuri de câte 200 MW de fabricație sovietică, ce au fost puse în funcțiune între anii 1963 și 1967.”. Din cauza neîndeplinirii condițiilor de mediu, funcționarea grupurilor a fost stopată, fiind în desfășurare un proces de retehnologizare.

Perspectivele sunt însă  bune, după numeroase amânări, după cum declară Sebastian Burduja, Ministrul Energiei:

„Şi astăzi au avut o discuţie cu ROMGAZ. Ei sunt într-un dialog constant cu Duro Felguera, antreprenorul general din Spania. E vorba despre un contract reluat, blocat ani de zile, reluat după mari eforturi, şi financiare, şi diplomatice, din toate punctele de vedere. În acest moment, până la finalul acestui an, deci la nivelul lunii decembrie, ne dorim să finalizăm recepția lucrărilor civile, să putem începe primele teste la cel puțin o turbină pe gaz. Termenul maxim pe care România îl poate accepta este undeva la jumătatea anului viitor. Dar faptul că proiectul se recepționează practic anul ăsta și încep testele este un lucru bun.”.

Leave a Reply