Skip to main content

Securitatea energetică reprezintă o problemă europeană, apărută în contextul războiului din Ucraina. Pe de altă parte, sectorul energetic este modelat și de ambițiile interne ale UE, de scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră.  Una dintre soluții vine de la Marea Neagră, prin proiectul de exploatare a gazelor naturale Neptun Deep.

Cea mai recentă ediție a emisiunii NOUA ECONOMIE, moderată de Adrian Măniuțiu și Daniel Apostol, Director General al Federației Patronale Petrol și Gaze, a avut drept teme de discuție rolul gazelor naturale în contextul geopolitic actual și contribuția României la securitatea energetică a UE, prin dezvoltarea proiectului Neptun Deep.

Sorin Elisei. Gazele naturale ne ajută să depășim obstacolele tranziției.

Dialogul cu Sorin Elisei, Director General în Ministerul Energiei, a avut loc în jurul rolului pe care gazele naturale îl au în aprovizionarea cu energie a UE și modul în care România își poate asigura propria tranziție energetică și poate deveni un pilon de stabilitate.

Gazele românești, atât cele de pe uscat, cât și cele din Marea Neagră, sunt una dintre cele mai importante atuuri ale României și reprezintă o susținere importantă pentru aprovizionarea țării. De asemenea, gazele naturale sunt compatibile sau chiar susțin noi tehnologii, cum ar fi hidrogenul, biogazul și biometanul. De aceea, resursele românești reprezintă un vector important pentru tranziția energetică, coexistând cu resursele regenerabile.

Unul dintre aspectele cel mai importante este că Marea Neagră este un proiect matur, aproape de momentul startului și, implicit, de demonstrare a beneficiilor.

Raluca Covrig. Noile tehnologii sunt viitorul energiei

Raluca Covrig, Directorul de Afaceri Publice și Comunicare al Federației Patronale Petrol și Gaze, a arătat că viitorul energiei sună bine și datorită noilor tehnologii dezvoltate de către companiile din sectorul de petrol și gaze.

Printre cele  2 tehnologii promițătoare pentru un viitor mai curat, dar cu energie suficientă, se numără CCS (captarea, transportul, stocarea și chiar utilizarea dioxidului de carbon), care ajută la menținerea competitivității industriei și la atingerea obiectivelor de decarbonare. O altă sursă regenerabilă este energia geotermală, cu beneficii importante în cazul exploatării cu sistemul în buclă închisă.

Corneliu Bodea. România trebuie să joace cartea gazelor naturale din Marea Neagră în noul context european.

Gazele naturale sunt importante pentru echilibrarea sistemului energetic, electricitatea produsă din acestea poate fi folosită pentru a echilibra fluctuațiile energiei regenerabile. De aceea, gazele naturale rămân o oportunitate, mai ales că, la nivel european, după cum subliniază Corneliu Bodea, CEO Adrem și Președinte CRE, luptăm împotriva emisiilor, nu a combustibililor fosili.

În Europa, nu avem opțiunea renunțării la tranziția energetică, dar gazele naturale sunt considerate combustibil de tranziție și, împreună cu resursele regenerabile, de exemplu hidroenergia, vor face ca energia românească să fie tot mai verde

România trebuie să vadă tranziția ca pe o oportunitate de a avea energie mai ieftină și mai curată. Cum susține țara noastră tranziția energetică? Primul pilon este reprezentat de importantele resurse naturale, cum sunt gazele din Marea Neagră. Un alt pilon important – experiența și capacitatea companiilor de a implementa noi tehnologii, pentru decarbonarea economiei sau pentru producția energiei verzi.

„Pentru România, gazele din Marea Neagră sunt esențiale în acest proces de tranziție pentru a înlocui centralele care produc curent electric pe bază de cărbune.”

Sorin Elisei – Director General, Ministerul Energiei

„Rolul Neptun Deep și Mării Negre în România este unul esențial pentru viitor. Pentru că viitorul energiei se bazează pe elementul de tranziție pe gaze.”

Raluca Covrig – Director Afaceri Publice și Comunicare, FPPG

„Eu cred că, cel puțin pentru o perioadă de timp, așa cum este deja recunoscut în documentele UE, dar și în strategia energetică a României, rolul gazului ar putea fi extrem de important.”

Corneliu Bodea – CEO Adrem / Președinte CRE


NOUA ECONOMIE reprezintă o serie de dialoguri cu specialiști din sectorul energetic, din cadrul Autorităților și Ministerelor, privitoare la transformările declanșate la tranziția energetică. Este de vorba de schimbări de ordin tehnologic, dar și de ordin economic, de impunerea unor standarde de mediu mai ridicate și mai costisitoare, de posibilitatea sau imposibilitatea de a menține competitivitatea anumitor ramuri industriale. Toate acestea sunt aduse în atenția publicului de către Adrian Măniuțiu și invitații săi, într-o serie ce dorește să informeze, să educe și să dărâme mituri, pentru o tranziție mai ușor de înțeles, de acceptat și de străbătut de către cetățenii României.

Leave a Reply