Skip to main content

Cu ocazia Zilei Petrolistului, FPPG mulțumește zecilor de mii de oameni dedicați din industrie. În ciuda restricțiilor majore generate de pandemie, au fost permanent la datorie și au asigurat resursele de energie absolut vitale pentru economia României. La mulți ani! 

”Menținerea siguranței aprovizionării cu energie nu ar fi fost posibilă fără implicarea oamenilor din industrie care au demonstrat că putem depăși orice obstacol prin respectarea măsurilor de prevenire a virusului. Ne exprimăm așadar recunoștința în această zi aniversară și îi încurajăm să rămână precauți, dată fiind creșterea numărului de cazuri confirmate de Covid-19 în România”, transmite Franck Neel, președintele Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG).

România are una dintre cele mai vechi industrii ale ţiţeiului și gazelor naturale din lume. Cu peste 100 de ani de producţie a gazelor naturale și peste un secol și jumătate de extracţie și rafinare industrială a ţiţeiului, această industrie a sprijinit continuu dezvoltarea economică a României. Și nu se va opri aici. E nevoie însă de măsuri rapide și ferme ale autorităților statului care să ajute industria să răspundă noilor provocări globale aduse de revoluția tehnologică și de schimbările climatice.

În contextul Zilei Petrolistului, sărbătorită anual pe data de 8 septembrie, industria de petrol şi gaze naturale reiterează nevoia urgentă a unor măsuri din partea autorităților, precum deblocarea procesului de digitalizare.

„Actualizarea cadrului legislativ la progresul tehnologic este absolut necesară ca acest sector să se mențină competitiv la nivel global și adaptat vremurilor moderne. Soluțiile de tip Cloud ar aduce beneficii imediate, cu impact direct în nivelul producției și, implicit, al taxelor virate la bugetul de stat. Ele sunt cu atât mai necesare în România, unde cele mai multe zăcăminte sunt mature și fragmentate, iar producţia per sondă e printre cele mai mici din Europa”, declară Franck Neel.

Accesul la noile tehnologii (Cloud, Big Data, Cloud Computing) e imperios necesară data   fiind și prăbușirea prețurilor la hidrocarburi la cote extrem de joase, din cauza pandemiei care a dus la o scădere semnificativă a cererii.

Noi provocări aduse de Pactul Ecologic european

De asemenea, noul Pact Ecologic european ridică presiuni suplimentare asupra sectorului local de petrol și gaze naturale. E nevoie de investiții semnificative în inovație și tehnologii moderne ca industria să își păstreze un rol relevant în societate, adaptat noilor cerințe de mediu. Gazele naturale pot juca un rol major în această tranziție spre o economie cu emisii nete zero de carbon la nivelul anului 2050. Industria are capacitatea de a contribui la modernizarea parcului de termocentrale pentru o producție eficientă a energiei și cu emisii scăzute de carbon. Totodată, sectorul gazelor naturale poate susține transformarea economiei României prin oferirea de soluții pentru un transport sustenabil, dar și prin noi tehnologii, precum hidrogenul.

„Pentru a atinge toate aceste obiective e însă nevoie de un plan coerent de măsuri legislative care să susțină continuarea producției. Valorificarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră este absolut necesară pentru a susține dezvoltarea economiei și modernizarea acesteia într-una cu emisii scăzute de carbon. În plus, ar transforma România într-un producător și mai important de gaze naturale la nivel european, continuând astfel tradiția de peste 100 de ani în domeniu”, adaugă Franck Neel.

Pentru demararea producției în Marea Neagră – cea mai mare investiție privată a ultimelor decenii și totodată una dintre investițiile istorice din sectorul românesc de petrol și gaze naturale – e însă nevoie de un cadru legal stabil și predictibil și, cu precădere, de amendarea corespunzătoare a Legii offshore.  

Leave a Reply